15 noimebrie 2015
Este normal sa ai mucus in scaun?
In mod normal scaunele contin o cantitate de mucus de consistenta jeleului, care este secretata de unele glande colonice, ajutand la progresia bolului fecal. De aceea, prezenta mucusului in scaun nu constituie de obicei un semnal de alarma, dar daca apar si alte simptome, cantitatea de mucus este mare, sau a aparut recent, este nevoie de lamurirea situatiei.
Cand poti sa ai mucus in scaun mai mult decat este normal?
O cantitate mai mare de mucus decat normalul se poate intalni in urmatoarele situatii:
- Constipatie
- Diaree
- Colonul iritabil
- Rectocolita ulcerohemoragica
- Boala Crohn
- Infectii bacteriene cu Campylobacter, Salmonella, Shigella sau Yersinia
- Candida albicans
- Fisura anala
- Obstructii intestinale
- Boala celiaca
- Diverticulita
- Alergii alimentare
- Gastroenterite
- Giardia
- Proctita
- Prolapsul rectal
- Unele tumori intestinale (viloase) se caracterizeaza prin secretie de mucus in exces.
Cea mai frecventa cauza de scaune cu mucus este colonul iritabil, dar, este bine ca in cazul aparitiei acestui simptom sa va adresati unui medic gastroenterolog, pentru a elucida cauza, evitand intarzierile in cazurile care necesita tratament mai sustinut.
Ce analize trebuie sa faci cand ai scaunul cu mucus?
Deoarece exista numeroase situatii in care scaunul prezinta mucus, diagnosticul nu se poate pune printr-o simpla analiza.
Daca aveti mucus in scaun cu aparitie recenta, sau mucus si sange in scaun, cred ca este inutil sa cauti pareri pe net despre problema respectiva, deoarece exista mar idiferente in diferite organisme.
Cel mai corec lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge ulei la masina – mergi la specialist, n ucauti pareri pe net.
Medicul gastroenterolog va facae o anamneza corecta pentru a putea evalua corect simptomele dvs, dupa care poate decide calea de urmat- de la o simpla analiza a fecalelor, pana la.. colonoscopie sau analize imunologice sau de coagulare.
ATENTIONARE
Recomandarile de pe site sunt generale, ele trebuind sa fie personalizate de un medic consultant pentru fiecare pacient, si modificate in functie de evolutia situatiei; o recomandare perfect valabila in acest moment poate fi eronata in situatia bolnavului de peste cateva ore sau chiar daunatoare, de aceea datele postate pe site sunt doar informative pentru pacienti, si nu inlocuiesc recomandarile date de medicul dvs curant gastroenterolog.